Κοριοί

Cimex lectalarius


Bed_bug.jpg    Το σώμα τους (5 – 7 mm) είναι ωοειδές πεπλατυσμένο, μορφή που τους επιτρέπει να κινούνται με ευκολία στο τρίχωμα των ξενιστών τους, τους οποίους παρασιτούν και κρύβονται σε στενούς χώρους, όπως ι ρωγμές των τοίχων και των ξύλινων επιφανειών. Το χρώμα τους είναι κιτρινωπό – καστανό, ενώ μετά την λήψη αίματος γίνεται χαρακτηριστικά πιο σκούρο. Ο βιολογικός κύκλος των κοριών χαρακτηρίζεται από ημιτελή μεταμόρφωση (αυγό – νύμφη – ακμαίο). Το θηλυκό αποθέτει κατά μέσο όρο 1 – 5 αυγά την ημέρα, μεμονωμένα σε σχισμές. Κατά την διάρκεια της ζωής του, που μπορεί να διαρκέσει από μερικές εβδομάδες μέχρι και 12 μήνες περίπου αποθέτει κατά μέσο όρο 200 αυγά. Ο χρόνος ανάπτυξης από το στάδιο του αυγού στο ακμαίο είναι 21 ημέρες σε θερμοκρασία 30oC. τα ακμαία (αρσενικά ή θηλυκά) είναι απαραίτητο να αιμομυζήσουν και μπορούν να επιβιώσουν χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες, παραμένοντας αδρανή στα κρησφύγετά τους, τα οποία εξέρχονται με την εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον και κυρίως τις βραδινές ώρες με το μέγιστο της δραστηριότητάς τους λίγο πριν το ξημέρωμα. Σε απουσία ξενιστού κατά τις βραδινές ώρες αναζητούν ξενιστή κατά τις πρωινές ώρες ειδικά σε σκοτεινά δωμάτια. Είναι παράσιτα σύντομων γευμάτων με επισκέψεις σε ξενιστές που είναι αδρανοποιημένοι κατά την διάρκεια του ύπνου και προσελκύονται από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύει ο εν δυνάμει ξενιστής. Κατά την διάρκεια της ημέρας τόσο τα ενήλικα όσο και οι προνύμφες είναι αδρανή και κρύβονται σε σκοτεινές και ξηρές θέσεις όπως σχισμές επίπλων, πατωμάτων, τοίχων, οροφών, κάτω από ταπετσαρίες, ραφές στρωμάτων και κρεβάτια.Μετά από κάθε απομύζηση από το οπίσθιο τμήμα του εντερικού τους σωλήνα αποβάλλουν υπόλοιπα αιμοσφαιρίνης μαύρου χρώματος. Οι μαύρες κηλίδες κατά μήκος των ραφών στρώματος ή πάνω σε τοίχο ή ταπετσαρία τοίχου είναι συνήθως ενδεικτικές της παρουσίας κοριών. Επιπλέον, η παρουσία τους γίνεται αισθητή από χαρακτηριστική οσμή που εκλύουν από ειδικούς αδένες, η οποία γίνεται ιδιαίτερα αισθητή σε χώρους που δεν αερίζονται.

Υγειονομική σημασία

Στο παρελθόν θεωρούνταν ότι οι κοριοί δεν μετέφεραν παθογόνα στους ανθρώπους, αλλά έχει καταγραφεί ότι ο ιός της Ηπατίτιδας Β μεταφέρεται μηχανικά με τους κοριούς. Πειραματικά οι κοριοί έχουν μεταδώσει παθογόνα όπως της λέπρας, το καλά - αζάρ κ.α. Τα τσιμπήματα του κοριού μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε στο σώμα γραμμωτά. Τα κύρια όμως συμπτώματα στον άνθρωπο είναι εξανθήματα ή ερεθισμό στο δέρμα.

Picture20.jpg    Picture17.jpg

      

 Καταπολέμηση

Η καταπολέμησή τους από την «Σμινθέας» γίνεται ψεκάζοντας με την χρησιμοποίηση ειδικής συσκευής με σκεύασμα χαμηλής τοξικότητας, στις χαραμάδες, στα στρώματα και καθολικά σε όλο το κρεβάτι ή όπου αλλού υπάρχει πρόβλημα. Λόγω του ότι οι κοριοί μετακινούνται από ψεκασμένες σε αψέκαστες επιφάνειες, ψεκάζουμε ταυτόχρονα και τα γειτονικά δωμάτια. Εντός 10 ημερών από την εφαρμογή μας, επιθεωρούμε ξανά τον χώρο και πραγματοποιούμε επαναληπτικό ψεκασμό μιας και τα αυγά των κοριών μπορούν να εκκολαφθούν μετά την αρχική εφαρμογή και οι νεαρές νύμφες να μολύνουν περιοχή ή σημεία που αρχικά δεν ψεκάσαμε. Όπου οι μολύνσεις είναι έντονες γίνεται και τρίτη επίσκεψη ελέγχου και πιθανού ψεκασμού.

 

 Picture18.jpg  Picture19.jpg

Back to top